varuhuset i rönneshytta

Varuhuset Företaget/Kontakt Lediga jobb Historia Finansiering Webshop Beställa

Trädgårdsmöbler Skog/Trädgårdsmaskiner Cykel Trädgård Vitvaror/Hem-el El/Bygg/Färg Maskiner Verktyg Jakt och Fiske Hemmet ICA-Livs Lek och Fritid Service och Reservdelar Begagnade maskiner

 

 

 

 

 

0583-40032

info@varuhuset.se

 Historia


Varuhusets historia

 

1877 Emil Lundqvist kom med häst och vagn drog in i Rönneshytta och tog över en affär efter herr Molin, som tillsammans med några smeder och brukare drev affärsrörelse i samhället.

 

1890 Färdigställde Skyllbergs bruk den lokal i vilken affären
fortfarande bedrivs. Lanthandeln i Rönneshytta var typisk för sin tid med t ex träskor, hinkar och mycket annat hängande i taket.

 

1915 En medarbetare Carl Öhlin blev handelsman nummer två i Rönneshytta. Han drev affären i 25 år och utvecklade verksamheten.

 

1940 var det dags för nästa tronskifte. Återigen var det en bodbetjänt som fick äran. Hans namn var Gustav Adolf Johansson, med tilltalsnamnet Gösta. Ägaren till  fastigheten Skyllbergs Bruk, lånade Gösta pengar, så att företaget kunde leva vidare med Gösta som handlare. Kriget hämmade utvecklingen, men efter kriget tog verksamheten fart. Gösta var en mycket driftig man med många ideer. När andra småbutiker lades ned,  byggde Gösta ut.

 

1958  kunde han, med stöd av Skyllbergs Bruk, köpa ut fastigheten.

 

1959 gjordes butiken om till snabbköp och döptes till ”Varuhuset i Miniatyr”Ingången 1   Tidningarna kallade den nya affären för ”Närkes NK”.  Ett problem för lanthandlarna var att folket flyttade från landet in till stan. Gösta försökte då vända på steken genom att göra något radikalt, han satsade på bilismen och semesterfirarna från städerna. Gösta kom hela tiden med nya idéer. Då det var förbjudet att sälja varor på söndagarna kunde man ändå ha söndagsöppet, men att man då endast skulle demonstrera varor för kunderna och bjuda dem på mat eller fika. Folk vallfärdade från hela Närke, detta var ju något helt nytt! Med bilens hjälp fraktade Gösta varje dag ut livsmedel och andra varor till sina kunder i Lerbäck. Sammanlagt 150 Utkörninghushåll.

Gösta arbetade fram en ny avdelning –en fritidsmarknad där det såldes cyklar, gräsklippare mm. Det gamla namnet ”Varuhuset i Miniatyr” ersattes med ”Varuhuset i Rönneshytta”. En nyhet på programmet var under­hållning. Gösta bjöd in olika artister som roade kunderna när de gick och handlade.

 

1970 dör Gösta, varvid sönerna Bertil och Åke tar över verksamheten, som driver den vidare i faderns anda.

 

1980 beslöt de att bygga ut Varuhuset. En stor och modern livsmedelshall byggdes upp, samtidigt som man satsade på större utrymme för specialvaror. Utbyggnaden fortsatte med utemarknaden, där byggdes nya lokaler och de investerade i ett utökat sortiment. En jakt- och skytteavdelning öppnades också.

 

2000 var det dags för en ny ansiktslyftning för Varuhuset. En ombyggnation av hela livsmedelsavdelningen stod på programmet. Varuhuset blev testbutik för ICA med ett nytt koncept – låga priser och rationell drift.

 

2007 firar vi 130 års Jubileum. Vi har utökat fritidsmarknaden för att visa upp det största trädgårdssortimentet någonsin.

 

2008 vi öppnar övervåningen på vita huset med loppis, och säljer nya och begagnade fynd. Närmare jul blir där en stor julmarknad som lever året runt.

 

2013 vi gör stora investeringar för miljön. Nya fina och energisnåla kyldiskar, Nytt kontanthanteringssystem i kassan, kontantuttagsautomat i entrén och mycket efterlängtat - automatiska skjutdörrar.

2015 – vi fortsätter att investeringar för miljön och går över till energisnåla LED-belysningar.

2016 - Vi flyttar bensinmacken 25 meter,(stod för nära affärsbbyggnaden) den får nytt tak/väderskydd.

2017 - Vi fyller 140 år. Vi utökar med en större asfalterad parkeringsyta för större fordon tex. husbilar.

2021 - Vi investera i ny hygieniskt kylinredning och fräscha snygga kyldörrar, ljust och lättöverskådligt.

2023 - Vi byter ut plasttaket på ute marknaden 350 m2 (med hjälp av ÅV-bygg). Det blev en ny behagligare miljö, ljust och fräscht.

 

Välkommen till Sveriges unikaste Landsbygdsvaruhus med ett otroligt sortiment!

Vi firar  141 år    1877-2018

Vi kunde varit hovleverantör till Oskar den II .....

Det var på gamle kung Oskars tid. Man skrev 1877 och industrialismen började göra sitt intåg i landet. Järnvägarnas tillkomst medförde snabbt bildandet av tätorter, liksom de underlättade varudistributionen, vilket medförde ökad tillgång på begärliga importvaror. I denna tid av nydaning på alla områden, startade den framsynte Emil Lundqvist sin kramhandel i Rönneshytta. Den oansenliga lokalen, fylld med doft från sillake, smorläder och tran, blev snart en samlingsplats för bygdens befolkning. I taket hängde träskor i alla storlekar, på väl framskjuten plats tronade silltunnan och bakom disken som var beströdd med smulor från sockertoppen, stod handelsmannen själv med väl vaxade mustascher och gjorde affärer. Många av de första kunderna var rallare från järnvägsbygget Motala - Hallsberg, som just pågick. Den bofasta, många gånger fattiga men hedervärda befolkningen, blev dock affärens ryggrad. Den trofasta kundkretsens uppslutning kring sin affär, har gett företaget stabilitet genom tiderna av varuknapphet, depression och ransoneringar. Därför är det oss angeläget - när vi nu kan se tillbaka på en 140-årig framgångsrik verksamhet - att tacka alla dem som bidragit till företagets nuvarande position. Detta TACK riktas till anställda, våra leverantörer, men först och främst TILL VÅRA KUNDER - NU SOM FÖRR AFFÄRENS RYGGRAD. Vi är stolta över att få vara Edra "hovleverantörer", och vi hoppas vi får fortsätta med det. Väl mött i handeln.

 

Varuhuset i Rönneshytta AB

 

Mikael Johansson

 

Vi investerar med hjälp av landsbygdsprogrammet och EU.

Landsbygdsprogrammet_416x127.pngeu-logga_landsbygdsutveckling-2.jpg

Upp

Telefon 0583-40032


Öppettider

 

Mån-Fre   9-19

Lördag   10-15

Söndag  10-15


Öppettider övriga helgdagar


karta

Vägbeskrivning


Butikskarta

Karta-varuhuset_Blad_Bild-och-Kultur-4-(kopia)-2.png


Veckans reklamblad
ica_logo_rgb255

 

BONUS PÅ ALLTsvs_logo_250_ny

 

 

 

 

 

 

 

Koppla av i vårat

gratiscafe´


YouTube.png


Se filmen

Rundtur i Varuhuset

rundtur i varuhuset


medlemsdekal-2020-stor.png

Varuhuset Rönneshytta AB, Hyttvägen 10, 69497 Rönneshytta, Org.nr: 556298-9755, tel. 0583-40032, e-post: info@varuhuset.se

Reservation för fel och slutförsäljning  ©2005. Alla rättigheter reserverade. Senast uppdaterad: måndag 15 juli 2024.